Beeld: ©ANP | Richard Brocken

Kwaliteit uitvoering bevolkingsonderzoek borstkanker voldoende maar onder druk

Door borstkanker vroeg op te sporen overlijden er minder mensen aan de ziekte en is de behandeling minder ingrijpend. Daarom krijgen jaarlijks 1,3 miljoen mensen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Iedereen die een uitnodiging krijgt moet dezelfde toegang hebben en erop kunnen vertrouwen dat het onderzoek goed en op tijd wordt uitgevoerd. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deel kunnen nemen. Dat voorkomt gezondheidsproblemen en zorgvragen. 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) startte het toezicht op de uitvoering van het bevolkingsonderzoek borstkanker nadat zij signalen ontving over mogelijke risico’s bij de uitvoering. In 2023 bezocht de inspectie de screeningsorganisatie BVO NL, 10 onderzoekscentra en sprak onder andere met het bestuur, klachtenfunctionarissen, screeningsmedewerkers en deelnemers van het onderzoek.

Conclusie

Deelnemers aan het bevolkingsonderzoek borstkanker zijn over het algemeen tevreden over de uitvoering van het onderzoek. De screeningsmedewerkers zorgen voor goede uitleg en begeleiding. De inspectie vindt de uitvoering van het bevolkingsonderzoek van voldoende kwaliteit maar ziet dat de hoge werkdruk een risico vormt. De kwaliteit staat onder druk en dreigt af te nemen. 

Onderzoek over algemeen positief ervaren

Deelnemers van het bevolkingsonderzoek geven aan dat zij het onderzoek over het algemeen positief te ervaren. Omdat screeningsmedewerkers goede uitleg geven, vriendelijk zijn en hen voorzichtig benaderen. Mensen die het onderzoek minder goed hebben ervaren geven aan dat dit komt doordat het een pijnlijk onderzoek was. Opvallend is dat screeningsmedewerkers hier heel goed mee omgaan en deelnemers dit ook zo ervaren. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk de omgang met cliënten is voor de ervaring.

“Het viel mee. De laborant was heel kundig en de instructies waren goed” – uit een interview met een cliënt

Hoe nu verder?

Beeld: ©ANP | Robin van Lonkhuijsen

BVO NL geeft aan dat er passende maatregelen worden genomen of al zijn gestart. De inspectie verwacht dat het bestuur van de screeningsorganisatie de aanbevelingen uit het rapport binnen 3 maanden vertaalt in een verbeterplan met concrete maatregelen. De inspectie zal de uitvoering van dit verbeterplan en de resultaten hiervan volgen.