Toezicht op klinieken
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op medisch specialistische zorg in particuliere klinieken. Onder particuliere klinieken vallen zelfstandige behandelcentra (ZBC) en privéklinieken. Dit kunnen grote instellingen zijn, maar ook zelfstandig werkende medisch specialisten met een eenmanspraktijk.
Op wie houdt de inspectie toezicht?
Zelfstandige behandelcentra zijn particuliere klinieken die zorg leveren die de zorgverzekering vergoedt. Het kan bijvoorbeeld gaan om klinieken die staaroperaties of heupoperaties uitvoeren. Of om klinieken die poliklinische, medisch specialistische revalidatiezorg leveren. Daarnaast houdt de IGJ toezicht op abortusklinieken.
Privéklinieken zijn particuliere klinieken die onverzekerde zorg leveren. Een voorbeeld hiervan zijn klinieken die cosmetische operaties uitvoeren. Over ons toezicht op cosmetische zorg leest u hier meer.
Hoe houden wij toezicht?
De inspectie houdt toezicht op basis van risico’s die wij zelf zien. En op basis van incidenten die bij ons gemeld worden, bijvoorbeeld door zorginstellingen, patiënten, cliënten of andere betrokkenen. Lees meer onder 'Toezicht op meldingen' op deze pagina.
We voeren ons toezicht op verschillende manieren uit. We brengen inspectiebezoeken, bijvoorbeeld aan nieuw geopende klinieken. Ook kunnen we gegevens controleren die klinieken aanleverden, of zelf een onderzoek starten. Bij grotere klinieken met vaak meerdere vestigingen voeren we accountgesprekken, waarbij de klinieken een inspecteur als vast aanspreekpunt hebben.
We controleren de kwaliteit van de zorg op basis van regels zoals de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de professionele standaarden en richtlijnen. Deze worden opgesteld door wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten en andere beroepsorganisaties. Voor de zorg die particuliere klinieken leveren, gelden dezelfde normen en afspraken als voor ziekenhuizen.
Voor ons toezicht op klinieken maakt het niet uit of het om een zelfstandig werkende zorgverlener gaat of om een samenwerkingsverband van verschillende zorgverleners. Iedereen moet zich houden aan de eisen en regels uit de Wkkgz.
Doorlopend inzicht in de kwaliteit van klinieken
Particuliere klinieken sturen ieder jaar informatie naar de inspectie. Dit doen ze door middel van verbeterdoelen en toezichtvragen. De meest recente resultaten vindt u in onze publicatie Particuliere klinieken in beeld 2023. De klinieken gebruiken de toezichtvragen en verbeterdoelen om de zorg te verbeteren. Ook gebruiken wij deze gegevens in ons toezicht. Als blijkt dat een kliniek achterblijft bij bepaalde verbeterdoelen of toezichtvragen, is dat reden voor ons om het gesprek aan te gaan.
Waar kan ik als patiënt of klant op letten?
Als patiënt of klant kunt u op bepaalde zaken letten wanneer u een particuliere kliniek bezoekt. Zo kunt u inschatten of de kliniek goede zorg biedt. Hieronder staan vragen die u uzelf of de zorgverlener kunt stellen.
- Krijgt u van de kliniek informatie over…
- het soort onderzoek of behandeling, en het doel ervan?
- mogelijke gevolgen en risico’s voor uw gezondheid?
- andere onderzoeken of behandelingen die mogelijk zijn?
- Vraagt de kliniek u om toestemming voor het onderzoek of de behandeling?
- Krijgt u na de behandeling informatie mee over…
- de diagnose en eventuele bijzonderheden of instructies?
- een up-to-date lijst met medicijnen, als u die nodig heeft?
- de contactgegevens van de kliniek of behandelaar?
- Stuurt de kliniek uw huisarts een ontslagbericht na een chirurgische ingreep?
- Weet u waar u buiten kantoortijden met een vraag of probleem terechtkunt?
- Weet u waar u terechtkunt met een klacht over een zorgverlener of de zorg die u kreeg?
Abortuszorg
In Nederland hebben alle abortusklinieken en alle ziekenhuizen een vergunning voor het afbreken van een zwangerschap. De inspectie bezoekt ieder jaar een aantal klinieken.
Op basis van de Wet afbreking zwangerschap moeten deze klinieken en de ziekenhuizen op vaste momenten anonieme gegevens over behandelingen aan ons geven. Deze gegevens zijn belangrijk voor ons toezicht. Daarnaast kijken we naar de normen die beroepsverenigingen zelf afspraken. Zoals de normen van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).
Wij brengen ieder een jaar een rapport uit over de abortushulpverlening in het vorige jaar. Op de pagina Jaarrapportage Wet afbreking zwangerschap staan de meest actuele cijfers. Of lees de jaarrapportages van vóór 2023.
Toezicht op meldingen
Voor de inspectie zijn meldingen over gebeurtenissen waarbij iets mis is gegaan in de zorg een belangrijke bron van informatie. Voor zorgaanbieders zijn ze een hulpmiddel om te leren van wat er mis is gegaan en de kans te verkleinen dat de gebeurtenis zich herhaalt.
Melden voor zorgprofessionals
Ga voor informatie over melden en een overzicht van alle meldingen naar Melden voor professionals. Of ga direct naar:
- Melden calamiteit
- Melden geweld in de zorgrelatie
- Melden ontslag bij disfunctioneren
- Andere melding zoals titelmisbruik
Klacht of vraag over de zorg in klinieken
Bent u patiënt, cliënt, naaste of andere betrokkene? En bent u ontevreden over geleverde zorg in een particuliere kliniek? Het Landelijk Meldpunt Zorg helpt u verder bij vragen of klachten. Ook vindt u bij het meldpunt meer informatie. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden die u heeft bij het indienen van een klacht. Maar ook informatie over uw rechten als patiënt en andere organisaties die u verder kunnen helpen.
Publicaties
-
Toetsingskader particuliere klinieken
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet toe op de naleving van een groot aantal wettelijke– en veldnormen. Om ...
-
Particuliere klinieken kunnen zorgvuldige toepassing van implantaten verder verbeteren
Het gebruik van implantaten in de zorg kent risico’s, zowel de producten zelf als bij de behandeling van een patiënt. De ...
-
Particuliere klinieken namen zorg zorgvuldig over - factsheet juli 2021
In de coronacrisis is een deel van de reguliere niet-acute zorg in ziekenhuizen overgenomen door particuliere klinieken. Deze ...