Ernstig tekort aan Zypadhera duurt voort (update 3 september)

Het tekort aan het medicijn Zypadhera (olanzapine) duurt voort. In Nederland geldt het tekort voor alle sterktes van het antipsychoticum, maar met name voor de flacons van 405mg en 210 mg. Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) komt opnieuw met advies voor de behandeling.

Update 3 september 2024
Het eerder gemelde tekort aan Zypadhera is voorlopig opgelost. Er is een batch met Zypadhera 405mg aan Nederland geleverd. Patiënten die vanwege het tekort zijn omgezet naar andere sterktes, kunnen weer terug naar 405mg Zypadhera. Het eerdere advies van het CBG en het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) is daarom niet meer van toepassing.

Zypadhera is een antipsychoticum. Het is een depotpreparaat dat via een injectie in de spieren wordt gespoten. Zypadhera wordt gebruikt voor de behandeling van schizofrenie. Het is het enige medicijn met olanzapine dat langdurig werkt. 

Via een tekortenbesluit van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd mag het medicijn Zypadhera tot en met 27 september uit het buitenland gehaald worden. Het medicijn is echter ook in het buitenland beperkt beschikbaar.  

Eerder dit jaar heeft het LCG al een advies gepubliceerd om de beschikbare voorraad Zypadhera in Nederland zo goed mogelijk in te zetten. Dat advies is nu aangepast.

Bekijk het meest recente behandeladvies op de website van het LCG. En lees het volledige nieuwsbericht op de website van het CBG.