Complicaties en ziekten bij borstimplantaten
Bij een operatie met borstimplantaten kunnen complicaties ontstaan, net als bij elke operatie. Naar de relatie tussen borstimplantaten en ziekten wordt al lang onderzoek gedaan. U leest hieronder we tot nu toe weten over dit onderwerp.
Complicaties bij borstimplantaten
Om borstimplantaten in te brengen, is een operatie nodig. Naast complicaties van de ingreep kunnen complicaties van het implantaat ontstaan. Borstimplantaten gaan geen levenlang mee. Ze kunnen scheuren of gaan lekken. Hoe langer het implantaat in het lichaam zit, hoe groter de kans dat dit gebeurt.
Het lichaam vormt littekenweefsel om het implantaat heen. Dit heet het kapsel. De meeste dragers merken hier niets van. Maar soms wordt het kapsel steviger en kan het gaan samentrekken. Dat kan heel pijnlijk zijn en is de meest voorkomende reden om implantaten te verwijderen of vervangen. Verder kan het implantaat gaan rimpelen of plooien. Dit is door de huid heen zichtbaar. Daarnaast kan een implantaat gaan draaien of verplaatsen. De borst ziet er daardoor mogelijk vervormd uit. Er kan een operatie nodig zijn om dat te herstellen.
Over complicaties staat meer informatie in de chirurgische bijsluiter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).
Breast Implant Illness
Sommige vrouwen schrijven lichamelijke klachten en ziekten toe aan hun borstimplantaten. Het gaat dan om ziekten van het immuunsysteem en reumatische klachten. De verzamelnaam voor deze klachten is Breast Implant Illness (BII), voorheen ook wel ASIA. Tot nu toe heeft wetenschappelijk onderzoek geen relatie aan kunnen tonen tussen deze klachten en borstimplantaten.
Wel zijn er aanwijzingen dat vrouwen met aanleg voor allergische reacties meer kans hebben op zulke klachten als ze siliconen borstimplantaten hebben. Verder onderzoek hiernaar is nodig en loopt momenteel in Nederland.
BIA-ALCL
Wetenschappelijk onderzoek wijst wel op een relatie tussen siliconen borstimplantaten en een vorm van lymfeklierkanker. De naam hiervan is BIA-ALCL - Breast Implant Associated Anaplastic Large-Cell Lymphoma. Dit is een zeer zeldzame vorm van kanker van het immuunsysteem.
Over BIA-ALCL is al het een en ander bekend. Onder meer Nederlandse onderzoekers hebben hier onderzoek naar gedaan. Meer informatie over deze onderzoeken kunt u vinden op de pagina Grootcellig Anaplastisch Lymfoom (BIA-ALCL.
Andere vormen van kanker
Er is tot nu toe geen verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen met borstimplantaten gevonden. Wel waarschuwde de Amerikaanse toezichthouder FDA op 8 september 2022 voor andere vormen van kanker. Deze vormen kunnen voorkomen in het littekenweefsel rondom het implantaat. Het gaat dan om andere lymfomen dan BIA-ALCL en om een heel ander type kanker. Dit type wordt plaveiselcelcarcinoom genoemd. Meer onderzoek is nodig om precies te weten of er inderdaad een verband is met borstimplantaten en hoe groot het risico is. De inspectie houdt dit uiteraard ook in de gaten.