Een veilige zorgrelatie
Een veilige zorgrelatie is onmisbaar voor het verlenen en ontvangen van goede zorg. Vanzelfsprekend is het helaas niet. Ook in de zorg komen gevallen voor van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
In een veilige zorgrelatie past geen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Om een veilige zorgrelatie te stimuleren, is een aantal dingen belangrijk:
- werken aan bewustzijn;
- gevoelens bespreekbaar maken;
- het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
De visie van de inspectie bij het toezicht op seksueel grensoverschrijdend gedrag is te lezen in Toezicht op een veilige zorgrelatie.
Voor de langdurige zorg is de Leidraad Veilige zorgrelatie geschreven. De drie pijlers uit de ‘veilige zorgrelatie’ zijn ook de uitgangspunten voor het toezicht van IGJ. Dat zijn bewustwording, preventie en interventie. Deze drie pijlers zijn toepasbaar op alle sectoren in de zorg en de jeugdhulp.
Meldingen zijn een belangrijke bron van informatie voor de inspectie. Dat zijn de meldingen die zorgaanbieders doen, maar ook meldingen die cliënten en andere betrokkenen doen. Zie Verplicht melden van geweld in de zorgrelatie. Cliënten en andere betrokkenen kunnen klachten melden via het Landelijk Meldpunt Zorg van de inspectie.
Via bewustwording naar preventie en interventie
Erkennen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag ook in de zorg voorkomt en erover praten, helpt om bewustzijn te vergroten. Erover blijven praten, helpt om een veilige zorgrelatie te stimuleren en te behouden. Door het gesprek over intimiteit en seksualiteit steeds te voeren, krijgen preventieve maatregelen meer kans.
Inspecteurs praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners. Dat doen ze bijvoorbeeld tijdens jaargesprekken met zorgorganisaties, beroeps- of brancheorganisaties of tijdens inspectiebezoeken. Ook als er geen meldingen zijn, spreekt IGJ met zorgaanbieders over seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Voor de inspectie is het gesprek over een veilige zorgrelatie de eerste stap om het risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg zo klein mogelijk te maken. Daarbij is de aandacht van iedere zorgprofessional nodig. Ook helpt een aantal maatregelen en stappen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Als seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt of plaats heeft gevonden, moet iedereen weten wat hij kan doen. Meer informatie hierover staat in de brochure van de inspectie: Het mag niet, het mag nooit.
Erwin Pietersma (afdelingshoofd bij de IGJ) sprak bij BNR-radio uitgebreid (19 min.) over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg. Het mag niet, het mag nooit, en de inspectie treedt op na meldingen als het toch gebeurt. Maar hoe is het zo goed mogelijk te voorkómen. Het BNR-fragment kunt u hier luisteren.