Gezinshuizen en pleegzorg: Voorwaarden voor overdracht van zorg en kwaliteit bij Juzt

Eind 2019 en begin 2020 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht uit bij Juzt. Het doel was om over Juzt breed zicht te krijgen op of voorwaarden voor de continuïteit en kwaliteit van de hulp aanwezig waren. Daarbij zijn zowel locaties met als zonder verblijf onderzocht. In het kader van dit onderzoek is de inspectie in februari 2020 op toezicht geweest bij twee gezinshuizen en bij het pleegouderbureau.

Juzt heeft al langere tijd financiële problemen waardoor er risico’s voor de hulp aan jeugdigen kunnen ontstaan zoals gebrek aan zorgcontinuïteit als gevolg van vertrek van personeel, het sluiten van locaties en overdracht van zorg. In verband met het belang voor jeugdigen dat er continuïteit van de hulp is, houdt de inspectie intensief toezicht. Als onderdeel van het intensieve toezicht, is de inspectie nagegaan of belangrijke voorwaarden voor zorgcontinuïteit aanwezig zijn en of Juzt voldoende maatregelen neemt om de hulp zorgvuldig over te dragen.

De inspectie concludeert dat de voorwaarden voor de continuïteit en kwaliteit van de hulp bij de gezinshuizen en bij de pleegzorg grotendeels op orde zijn.

Aandachtspunten voor de gezinshuizen en pleegzorg zijn:

  • Communicatie: Dit traject vraagt veel en duidelijke communicatie om onrust te voorkomen. De inspectie verwacht dat zowel de gemeenten als Juzt zich inzetten om de medewerkers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven zodat de jeugdigen en hun ouders ook kunnen worden geïnformeerd over eventuele consequenties.
  • Dossiervorming: het in orde maken van een overdrachtsdossier vergt tijd en afstemming tussen verschillende disciplines. Aandachtspunt hierbij is dat in de praktijk het in orde maken van een overdrachtsdossier tijd en afstemming tussen verschillende disciplines vergt.
  • Veiligheid: in alle dossiers moet een risicotaxatie zijn opgenomen.

Voor vaststelling van het rapport heeft Juzt laten weten dat Juzt en de overnemende aanbieder in principe een maand de tijd hebben ingeruimd om de dossiers over te dragen. Hierbij wordt ook gelet op de risicotaxaties.

De inspectie blijft de ontwikkelingen bij Juzt intensief volgen en zal regelmatig toezicht uitvoeren bij de voorbereiding, tijdens en na de zorgoverdracht.