Suïcidepreventie

Mensen met suïcidale gedachten moeten op tijd passende zorg en ondersteuning krijgen om zelfdoding te voorkomen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stimuleert daarom de ontwikkeling van suïcidepreventie bij zorgaanbieders. En houdt toezicht op de samenwerking tussen verschillende organisaties en zorgprofessionals in netwerken rond suïcidepreventie.

Waarom toezicht op suïcidepreventie?

Per jaar overlijden nog steeds teveel mensen aan suïcide en het aantal mensen dat een suïcidepoging doet is nog groter. Door dit onderwerp te bespreken worden betrokken zorgprofessionals, zorgorganisaties en zorgnetwerken zich meer bewust van de rol die zij kunnen spelen bij het voorkomen van zelfdoding. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorgverleners, jeugdhulpverleners, artsen, verplegers, specialisten of beleidsmakers bij zorginstellingen en coördinatoren van zorgnetwerken. 

Hoe ziet het toezicht eruit?

Toezichthouden is meer dan controleren op basis van wetten, regels en normen. Het toezicht op suïcidepreventie is stimulerend en agenderend.

Inspecteurs bespreken suïcidepreventie tijdens het toezicht op organisaties en zorgprofessionals in de geestelijke gezondheidszorg, de eerstelijnszorg, de gehandicaptenzorg en de jeugdhulp. 

Bij het voorkomen van zelfdoding is ook een goede samenwerking belangrijk tussen organisaties en professionals uit verschillende domeinen zoals zorg, welzijn, politie en sport. Bij het toezicht op zorgnetwerken rond suïcidepreventie kijkt de inspectie naar de samenwerking binnen het netwerk. 

Deze netwerken rond suïcidepreventie zijn nu nog niet overal in Nederland aanwezig. De samenwerking tussen sociaal domein, eerstelijns- en tweedelijnszorg kan daarom op meerdere plaatsen nog beter, als het gaat om het signaleren van suïcidale gedachten en het bieden van hulp.

Samenwerking: projecten suïcidepreventie

De inspectie neemt ook deel aan projecten die suïcidepreventie als doel hebben.

Zo ondertekende de inspectie de Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025, samen met de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie van het Onderwijs, de Nederlandse Arbeidsinspectie en het Toezicht Sociaal Domein. Die ondertekening betekent dat de IGJ wil als toezichthouder verantwoordelijkheid wil nemen en wil samenwerken aan het voorkomen van suïcides in Nederland. 

De IGJ is ook deelnemer aan de Initiatiefgroep Suïcidepreventie van de Nederlandse ggz en aan meerdere werkgroepen en initiatieven van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. 
 

Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de landelijke organisatie voor preventie van suïcide in Nederland. Mensen met zelfmoordgedachten kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week anoniem vragen om ondersteuning via crisishulplijnen, online therapie en zelfhulp.

Contact

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie:

113 Zelfmoordpreventie is anoniem, gratis en 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Publicaties

Inspectie sprak met ggz-instellingen over suïcidepreventie

Suïcidepreventie: de noodzaak van samenwerking om zelfdoding te voorkomen