Toezicht op ziekenhuizen
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beoordeelt verbeterdoelen voor ziekenhuizen en analyseert meldingen en calamiteiten. Ook onderzoekt de inspectie specifieke onderwerpen binnen ziekenhuizen waaraan een hoog risico zit. Zoals het proces rond operaties.
Nederland heeft ruim 80 algemene en 8 academische ziekenhuizen. De inspectie houdt toezicht op de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen. Dat doen wij onder andere door:
- het (laten) ontwikkelen en beoordelen van verbeterdoelen voor ziekenhuizen;
- het analyseren van meldingen en calamiteiten;
- onderzoek naar risicovolle thema’s, zoals het operatieve proces.
Rol van de raad van bestuur
De raad van bestuur is eindverantwoordelijk voor het leveren van goede zorg in het ziekenhuis. Wij verwachten dat raden van bestuur actief sturen op het verbeteren van de kwaliteit van zorg. We houden ook toezicht op de samenwerking tussen het bestuur en de medisch specialisten en verpleegkundigen. In ons toezicht betrekken we ook steeds nadrukkelijker de interne toezichthouders.
Inzicht kwaliteit ziekenhuizen
Ziekenhuizen zijn verplicht zelf de kwaliteit van hun zorgverlening te meten. Ze gebruiken daarvoor verbeterdoelen. Verzekeraars, zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en de inspectie bepalen gezamenlijk waaraan de kwaliteit van de zorg moet voldoen. De informatie die dat oplevert, wordt aan patiënten aangeboden als keuze-informatie, door zorgverzekeraars gebruikt bij de zorginkoop, maar ook ingezet voor kwaliteitsverbetering bij de zorgaanbieders zelf.
Ziekenhuizen leveren ieder jaar gegevens aan over de verbeterdoelen. De inspectie maakt vervolgens een analyse van de prestaties over de gehele sector. Elk jaar koppelen we onze bevindingen terug. Lees verder over deze bevindingen en de Verbeterdoelen msz.
De ziekenhuizen publiceren zelf hun gegevens via Ziekenhuischeck.nl.
Wat gebeurt er met de uitkomsten?
De ziekenhuizen gebruiken de verbeterdoelen om de zorg te verbeteren. De inspectie gebruikt deze gegevens in haar toezicht. Als blijkt dat een ziekenhuis achterblijft bij bepaalde verbeterdoelen, is dat reden voor ons om het gesprek aan te gaan. En als het nodig nemen we maatregelen. Zo zorgen de verbeterdoelen ervoor dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg voor patiënten verbetert.
Onderwerpen met extra aandacht
De inspectie heeft naast de risicovolle thema's extra aandacht voor de volgende thema’s:
- Disfunctionerende zorgverleners
- Goed bestuur (governance)
- Wet bijzondere medische verrichtingen (WBMV)
- Medicatieveiligheid
- Operatief proces
- Infectiepreventie
- Convenant Medische Technologie
Toezicht op meldingen
Voor de inspectie zijn meldingen over gebeurtenissen waarbij iets mis is gegaan in de zorg een belangrijke bron van informatie. En voor zorgaanbieders zijn ze een hulpmiddel om te leren van wat er mis is gegaan. En de kans te verkleinen dat de gebeurtenis zich herhaalt.
Melden voor zorgprofessionals
Ga voor informatie over melden en een overzicht van alle meldingen naar ‘Melden voor professionals’. Of ga direct naar:
- Melden calamiteit
- Melden geweld in de zorgrelatie
- Melden ontslag bij disfunctioneren
- Andere melding zoals titelmisbruik
- Meldingen, signalen en mededelingen over verplichte en onvrijwillige zorg (Wvggz en Wzd)
- Netwerkzorg melding (meerdere zorgaanbieders betrokken)
- Melden einde of tijdelijke stop acute zorg
- Melden knelpunt/beschikbaarheid acute zorg
De inspectie heeft gemerkt dat er discussie bestaat over calamiteiten en wat er aan de inspectie gemeld moet worden. In de brochure 'Calamiteiten Wkkgz melden aan IGJ' geven we meer duidelijkheid over hoe, wanneer en waarom u een calamiteit moet melden.
Melden voor patiënten, cliënten, naasten en anderen
Bent u ontevreden over de zorg in een ziekenhuis? Het Landelijk Meldpunt Zorg helpt u verder bij vragen of klachten. U vindt bij het meldpunt informatie over de mogelijkheden die u in uw situatie heeft. Maar ook over uw rechten als patiënt en andere organisaties die u verder kunnen helpen. De onderstaande video legt uit waarom uw melding ons toezicht helpt.
Klinisch onderzoek in ziekenhuizen
Voert u als zorgverlener klinisch onderzoek uit in een ziekenhuis? Lees over de regels voor klinisch onderzoek en het toezicht vanuit de IGJ. Wilt u meedoen als proefpersoon? Bekijk dan de informatie voor proefpersonen klinisch onderzoek om te zien wat u van ons kunt verwachten.
Publicatie rapporten
Alle rapporten van jaargesprekken en thema onderzoeken worden gepubliceerd op toezichtdocumenten.igj.nl. Daarnaast publiceren we zakelijke weergaven van maatregelen en calamiteitenonderzoeken die door de inspectie zelf zijn uitgevoerd. Voor meer informatie lees verder bij Wat maken we openbaar?
Publicaties
-
Richtlijn calamiteitenrapportage
Deze richtlijn beschrijft wat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van een zorginstelling verwacht van de ...
-
Brochure Calamiteiten Wkkgz melden aan IGJ
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) merkt dat er onder zorgaanbieders, cliënten en zorgverleners discussie bestaat over ...